Proč by hrstka mandlí měla být denně v našem jídelníčku?
Mandle jsou tak dokonalé, že si opravdu každý může najít způsob, jak je konzumovat. Můžeme je chroupat k snídani, přidat je do salátu k obědu, přidat k masu při přípravě večeře, vyrobit jeden z mnoha chutných dezertů s mandlemi a dát si je jen tak ke skleničce vína před spaním.
Mandle a zdraví člověka spolu mohou být v dokonalé symbióze, díky velkému množství zdraví prospěšných látek, které si náš organismus může z mandlí vzít. Patří mezi potraviny nejbohatší na proteiny. Asi polovinu hmotnosti tvoří prospěšné mastné kyseliny, které potřebuje naše nervová soustava. Jsou zásobárnou vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, železa, zinku, mědi a manganu. Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervy, pomáhá překonávat stres, deprese a únavu. Sportovci a lidé vykonávající těžkou fyzickou práci konzumací mandlí získají novou sílu. Díky velkému podílu vápníku podporují zdravou funkci kardiovaskulární soustavy. Jsou velmi vhodné pro těhotné ženy, protože minerály v nich obsažené pomáhají vývoji plodu a tvorbě mateřského mléka.
Nejvýživnější jsou mandle čerstvě po sklizni, i proto si je lidé zkouší vypěstovat doma, což u nás v nejteplejších oblastech může být realizované. Po nějakém čase po sklizni se v mandlích sníží obsah vody a ztvrdnou. I takto se dají jíst v syrovém tvaru, nebo mírně opražené. Při pražení se sice ztrácí některé vitamíny, ale zase se zlepší stravitelnost. Sušené mandle, které na noc namočíme, jsou následující den měkčí a chuťově se přiblíží k čerstvým. Snadno se odstraní slupka, čímž ještě více zlepší stravitelnost. Mandle jsou doporučované diabetikům, protože mají schopnost mírnit hladinu cukru. Studie prokázala, že lidé konzumující pravidelně mandle, mají menší starosti s usazováním tuků v problémových partiích, s obezitou a s vysokým krevním tlakem.
Marcipán je jemná směs mletých mandlí a cukru. Z mandlí a medu se vyrábí nugát.